Site Overlay

Overtuigingen loslaten

Je hebt vast wel eens een baby’tje vastgehouden, toch? Zo’n lief klein mensje is nog zó puur.
Het heeft geen gedachten.
Geen ideeën.
Geen mening.
Geen oordelen.
Geen overtuigingen.
Het is er ‘gewoon’, het neemt enkel waar.

Door de jaren heen wordt je opgevoed, leer je lopen en praten, ga je naar school, heb je contact met andere mensen en maak je van alles mee in je leven.

Wanneer je mensen om je heen heb die steeds zeggen hoe leuk en geweldig je bent, dan groeit je zelfvertrouwen. Het is een compliment waar je blij van wordt. Als je maar vaak genoeg hoort dat je leuk bent en het zelf ook gaat denken (en vervolgens geloven) dan krijg je vanzelf de overtuiging dat je een leuk mens bent.

Maar wat gebeurt er als je mensen om je heen hebt die jou niet zo leuk vinden? Wat als er mensen zijn die dat vervolgens steeds benoemen of in hun gedrag naar jou toe laten merken? Wat als jij overtuigt wordt dat je geen leuk mens bent? Als jij deze gedachte overneemt en steeds tegen jezelf blijft zeggen (en vervolgens ook gaat geloven), dan krijg je vanzelf de overtuiging dat je geen leuk mens bent. Hier kun je heel onzeker van worden.

Het eens zo pure baby’tje zonder gedachten en zonder oordeel verdwijnt naar de achtergrond en wordt overschaduwd door overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen die door de jaren heen ontwikkeld zijn en die voor een groot deel bepalen wie jij nu bent geworden. Of wie je nu lijkt te zijn. Want zonder deze overtuigingen, patronen en overlevingsmechanismen ben je eigenlijk diep van binnen nog steeds dat pure oordeelvrije mensje dat ooit ter wereld kwam…

Welke overtuiging(en) draag jij bij je die je graag zou willen loslaten?

#puur #gedachten #mening #oordeel #overtuigingen

#overtuigingen #overlevingsmechanisme #baby #oordeelvrij #authentiek

#zelfvertrouwen #onzeker #denken #geloven #patronen